HATÁRTALANUL PROGRAM 2024.

Kálvin János Református Általános Iskola 4700 Mátészalka, Nagykárolyi út 5.

 

Intézményünkből 60 fő 7. évfolyamos tanuló és 6 kísérő tanár vett részt a HATÁRTALANUL ERDÉLY programjain 2024. 02.18. és 23. között. Az előzetes érzékenyítő foglalkozásokkal és a rendhagyó tanórával készítettük fel diákjainkat a hatnapos tanulmányi kirándulásra.
A szülőket prezentációval tájékoztattuk a programokról.

,,Minden utazásnak annyi az értelme, amennyit azonközben önmagunkban beutazunk.”   (Illyés Gyula)

  1. nap: 2024. 03.18. hétfő

Programunk első napján korai indulással Kolozsvár felé vettük az irányt, ahol idegenvetőnkkel felkerestük Mátyás király szülőházát, megismerkedtünk Gizella királyné történetével és a városhoz fűződő kapcsolatával, városépítő tevékenységével. Megcsodáltuk a Szent-Mihály templom monumentalitását, ahol a bátrabbak a toronyba is felmerészkedtek és megtekintették a város lenyűgöző panorámáját. A Mátyás-szobornál fontos információkhoz jutottunk a szoborcsoport megpróbáltatásairól és a magyarság szülőföldhöz való ragaszkodásáról, a székely emberek hazaszeretetéről. Utunkat a Tordai-hasadék irányába folytattuk tovább, ahol diákjaink számára nagy élményt jelentett a keskeny ösvényeken való élményséta a gyönyörű természeti környezetben. Estére értünk Székelyszentlélekre, ahol négy családnál voltunk elszállásolva családias, falusi környezetben.

  1. nap: 2024. 03. 19. kedd

A második nap reggelén meglátogattuk Farkaslakán Tamási Áron szülőházát, ahol megismertük az élete megpróbáltatásait, példaértékű magyarságtudatát. Korondon egy sóvágó mester segítségével megismerkedtünk a só feldolgozásának különféle formáival, gyógyító erejével. Majd Szovátára érkezve megcsodáltuk a fürdőváros gyönyörű épületeit és meghallgattuk a Medve-tó kialakulásának különleges történetét a tó körbesétálása során. A kilátóból rácsodálkoztunk az utánozhatatlan erdélyi táj szépségére. A magaslatból a mélységek felé vettük az irányt:  leereszkedtünk a Parajdi-sóbányába, ahol tanulóink szabad program keretében fedezték fel a sótárnákat. Délután a korondi kézművesség remekeit csodáltuk meg, ahol a gyerekek ajándékokat vásároltak. Estére értünk Farkaslakára a Tamási Áron-emlékműhöz, ahol elhelyeztük koszorúinkat.

  1. nap: 2024. 03. 20. szerda

A harmadik nap reggele házi kenyér dagasztásával indult, majd útra keltünk a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Kollégium testvériskolánkba, ahol megismerkedtünk a kollégium múltjával és jelenével. Élményben gazdag fizikaórán vettünk részt és megtekintettük a természettudományi gyűjteményt is. Kiemelt célunk volt kapcsolatunk elmélyítése a diákokkal és a tanárokkal egyaránt. Városi sétánk során kürtőskalácsot kóstoltunk, megtekintettük a Tamási Áron Gimnázium épületét is. Felkerestük a Kováts Fotómúzeumot, ahol a fotózás történetén keresztül a székelység múltjába és jelenébe is bepillanthattunk. A Mini Erdély Park felfedezése nagy élményt jelentett tanulóinknak. Székelylengyelfalván megcsodáltuk a Szejkefürdői székelykapukat és elhelyeztük koszorúinkat Orbán Balázs sírjánál. Estére a szálláson elfogyasztottuk a frissen sült házi kenyereket a finom vacsora mellé.

  1. nap: 2024. 03. 21. csütörtök

A negyedik napon felkerestük Csíksomlyón a Mária-kegytemplomot, ittunk a híres borvízből, megtekintettük a Ferencesek Feredőjét, majd felkapaszkodtunk a Hármas Oltárhoz, ahol elcsendesedve hálát adtunk az eltelt napokért. Utunk következő látnivalókban gazdag állomása a Békás-szoros volt, ahol lélegzetelállító látvány tárult elénk. A nap zárásaként a Gyilkos-tó történetét megismerve felfedeztük annak szépségeit, majd a Székelyszentléleken található szállásunkon elfogyasztottuk a finom vacsoránkat. Este tanulóink kötetlen szabad program keretében beszélgettek, játszottak.

  1. nap: 2024. 03. 22. péntek

Az ötödik nap reggelén felkerestünk egy Nyikómalomfalván élő helyi termelőt, akitől ismeretekhez jutottunk az Erdélyben honos facsemetékről és gyümölcsfákról, valamint bepillantást nyertünk a fafaragás rejtelmeibe és a székelykapuk készítésének művészetébe. A kis székely faluban sétálva megérintett bennünket a székely emberek nyugodt, munkaszerető életmódja. Utazásunk következő állomása Segesvár volt, ahol megtekintettük az Óvárost, megismertük az Óratorony és a szász nép történetét, majd felsétáltunk a Diáklépcsőn az Evangélikus Vártemplomhoz. Utunkat folytatva megcsodáltuk a Zetelaki-víztározó hatalmas méreteit, majd Torockó felé vettük az irányt. A világörökségi címmel felruházott faluban séta keretében megtekintettük az épített örökséget és a Duna-házat és beszélgettünk az ott élő emberekkel. A bányamúzeumban sok új ismerethez jutottunk a bányászati kicsekkel, hagyományokkal, népviseletekkel és szokásokkal kapcsolatosan. Utolsó esténket Magyarfenesen töltöttük, ahol a panzióban finom vacsorával vártak minket.

  1. nap: 2024. 03. 23. szombat, a hazautazás napja

Utolsó napunk kiemelt programeleme a Tordai-sóbánya meglátogatása volt. Elképedtünk grandiózus méreteitől és élményszerűségétől. Tanulóink szabad program keretében fedezték fel a sóbánya különlegességeit, melyek közül kiemelten nagy sikert aratott a Csónakázó-tó. Hazavezető utunkat Zilah felé vettük, Nagykárolynál léptük át a határt, és este 10 óra körül értünk Mátészalkára. Tanulóink élményekben és ismeretekben gazdagon tértek haza otthonaikba.