Iskolánkban megkezdődtek a tavaszi osztálykirándulások. A zöldellő természet, a kedvező, melegedő időjárás a szabadba csalogatja a gyerekeket, a közösségeket.

Fogadják szeretettel Pappné Szabó Angéla tanító-osztályfőnök beszámolóját egy tartalmas 3 napos kirándulásról.

AHOL AZ ÉG ÉS FÖLD ÖSSZEÉR

Felemelő háromnapos osztálykiránduláson vettem részt a 4. a osztállyal május 10-12 között.

Szerdán idegenvezető segítségével bejártuk a Debreceni Református Nagytemplom kiállításait. Megnéztük a Kossuth Emlékkiállítás, láttuk a Vizsolyi Biblia eredeti példányát, valamint a Bibliai makett-és festménykiállítást. A legizgalmasabb talán a hatodik emeleten található padlástér bejárása és a Rákóczi-harang látványa volt a gyerekeknek. A szikrázó napsütésben végig sétáltunk a tornyok közötti panorámajárdán is, ahonnan csodás kilátás nyílik Debrecenre. Múzeumpedagógiai foglalkozás keretében négy csoportban, a gyerekek elkészítették Noé bárkájának makett változatát is.

Az ebédünket a Nagyerdőben a Békás-tó partján fogyasztottuk el, majd a gyerekek izgalmas, kalandos perceket töltöttek el a játszótéren.

Kirándulásunk hátralévő részét a Hortobágyon töltöttük, ahol minden percben megtapasztaltuk a végtelen puszta nyugalmát és békéjét. Fogtunk tücsköt, hernyót, bogarat. Testközelből figyeltük, hallgattuk a vonuló gulyát és nyájat, rendszeresen leszállt el fejünk felett a vadászhelyére egy gólya a zsákmányáért. A fészkét rakó rozsdafarkú, fecskék sokasága élt a szállásunk udvarán. Sétáink során megfigyeltük a mező életközösségét, csodáltuk a szélben ringatózó fűféléket, amelyeket tankönyvből már megismertünk. Megéreztük a távolság végtelenségét. A pusztában állva láttuk a Bükk kirajzolódó csodálatos vonulatát. Olyan messzeségeket érzékelt a szemünk, amiket nagyon sok gyerek eddig nem látott. Motorcsónak túrán a vízpart növény- és állatvilágával ismerkedtünk, és egy hódvárat is láttunk.

A Hortobágyi Vadasparkban is jártunk, ahol kedves segítőnkkel megismertük az ősi puszta vadvilágát. A farkas, az aranysakál, a vaddisznó és a vadlovak látványetetése közben érdekes ismeretekkel gazdagodtunk. Láttunk keselyűt, rétisast, vadmacskát, sőt egy cinke odújába is beleshettünk.

Köszönöm Kissné Sallai Katalinnak, hogy a kiránduláson a gyermekek kíséretében, felügyeletében minden pillanatban a segítségemre volt.

Hálás vagyok a szülőknek, hogy ránk bízták gyermekeiket, és segítettek a kirándulás előkészületeiben. Végül hálás vagyok a gyerekeknek a rengeteg okos kérdésért, az őszinte figyelemért, az együtt töltött napokért!

Pappné Szabó Angéla tanító

A boldog gyermekarcok a program nagyszerűségét bizonyítják. Köszönjük Pappné Szabó Angéla pedagógusunknak a kirándulás szervezését, mellyel felejthetetlen élményt szerzett tanítványainak! Isten áldja további életét és munkáját!????