Pótorné Jäger Krisztina Éva tanárnő volt a kitalálója és szervezője annak a különleges irodalmi programnak, melyről így számolt be:

„2022. november 24-én rendhagyó irodalom órákat tartottunk az iskola felső tagozatos évfolyamai számára.

A mai kortárs irodalom ismeretlen a tanulók számára. A középiskolában találkoznak majd először, részletesebben ezzel. Két alkotót hívtam meg azzal a céllal, hogy betekintést nyerjünk költészetükbe.

Az egyik Kürti László volt, aki Mátészalkán él, az Esze Tamás Gimnázium tanára, számos, rangos irodalmi díj tulajdonosa, a Vörös Postakocsi irodalmi lap szerkesztője.

A másik Juhász Tibor költő, aki a Debreceni Egyetem bölcsész-doktorandusz hallgatója, irodalmi újságok szerkesztője és több irodalmi elismerés jutalmazottja.

Arra kértem a felső tagozat diákjait, hogy előre fogalmazzák meg a kérdéseiket a meghívott vendégek számára.

Hogyan él és alkot ma egy költő? Meg lehet-e élni ma a költészetből? Mi adja a témát? Miért nincs kötött forma, verselés? Mennyi idő, amíg megszületik egy vers? – ilyen és még sok más kérdés fogalmazódott meg a gyerekek által.

Közvetlenség, humor és jó hangulat jellemezte a légkört. Mindkét alkotó a jelenlévő korosztálynak érdekes és érthető módon adta meg a válaszokat. Mindketten felolvastak verseikből kicsit üzenetként is itt hagyva a hallgatóság számára.

Juhász Tibor témáit a mély szegénységben élő emberek életéből meríti. Több éve rendszeresen kijár a Miskolc mellett található Lyukóvölgybe. Megrendítő történeteket, élethelyzeteket mesélt személyes tapasztalataiból.

Kürti László költő témái kitárulkozóbbak, nem a külső megfigyelésből, hanem mély, átélt személyes élményekről ír.

Két különböző alkotó járt nálunk. Jó volt látni, hogy amennyire más és más személyiségek, stílusúak, mégis a cél közös: jól használni azt a tehetséget, amelyet kaptak, s az anyanyelv eszközével üzenni, láttatni és rácsodálkoztatni, vagy eszméltetni a körülöttünk levő világra.”

Köszönjük a különleges irodalmi élményt Kürti László és Juhász Tibor költőknek valamint Krisztina néninek, hogy megszervezte számunkra ezt a találkozást.
SDG

Fotó: Ary István 8.a osztályos tanuló és Bartha Krisztián