BÉKE A NEMZETEK FELETT

Felsősök mozilátogatása

Szép Tamás, iskolánk történelem tanára elhivatott a történelem sorskérdéseinek, a történelem szereplőinek tetteinek, viselkedésüknek, döntéseiknek, cselekedeteik motivációjának megismertetésében és megértetésében. Ezt a célt szolgálta a 7-8. osztályosok számára szervezett mozilátogatás is, melyről tanár úr így számolt be:

” Szerda délben a 7-8. évfolyam tanulók ellátogattak a népszerű Zukor Adolf Filmszínházba. Egy dokumentum játékfilmet megtekintésére érkeztek, amelynek a címe: Béke a nemzetek felett.

A trianoni békediktátumról szóló új alkotást nemrég mutatták be. A 2020-as százéves évfordulóra szánták, de a covid miatt elhúzódott a premier.

Mivel az utóbbi időkben több kirándulást is szerveztünk határainkon túlra, magyarlakta területekre, s a Kárpátaljáról több tanuló is iskolánk tanulója lett az utóbbi félévben, és nem utolsósorban Trianonra mindig emlékeznünk kell, úgy éreztük jó lenne megnézni.

A filmben váltakoztak a régi felvételek, külföldi és magyar szakértői vélemények, illetve mai színészek által játszott korhű jelenetek. A téma sok tanulót érdekelt, mert Trianon itt él körülöttünk, akár a határon túli magyarok sorsában.

Reméljük, hogy a film megnézése után világosabbak lettek az összefüggések, mert szükségünk van rá, hogy jobban megértsük a körülöttünk zajló eseményeket.”

Köszönjük az újabb élményt és ismeretet nyújtó szervezést.

Fotó: Ary István 8.a osztályos tanuló