EGY MESÉS NAP A KÁLVINBAN

Mesevárban, meseréten,
holdfény ezüst köpenyében,
csillagporos félhomályban,
napfény arany fátyolában
szundikál a sok mese.
Felébresztem őket neked,
szárnyaljon a képzeleted
mesevárba, meserétre,
holdfény ezüst köpenyébe,
csillagporos félhomályba,
napfény arany fátyolába,
s legyél te is részese! (Mentovics Éva: Mesébe hívó)
A Kálvin iskolában szeptember 30-án az alsós tanulókat a mesék világába varázsolták a Népmese Napja alkalmára szervezett programok.
A rendhagyó szünetekben megteltek az iskola közösségi terei, ahol mesefilmek kerültek vetítésre nemcsak a kicsik, hanem a nagyobbak örömére is.
Délután aztán kitárult a MESEVÁR kapuja, ahová megérkeztek a csodálatos királylányok, s a szegény legényből lett királyfik, az okos leányok, s a jóságos boszorkányok és megannyi meseszereplő.
A vár királynője jutalmat ígért annak a mesés osztálynak, akik a bátorságot, ügyességet, eszességet, gyorsaságot igénylő 7 próbát teljesítik.
A gyerekek a tarisznyájukat, vándorbotjukat vállukra vették és elindultak az iskola legrejtekesebb zugaiba: a folyton termő kertbe, a kacsalábon forgó palotába, a szegény ember kunyhójába, az aranytóhoz, a lápi boszorkány tanyájához és még az Üveghegyen túlra is eljutottak!
Ha megéheztek a hosszú vándorút során, ehettek hamuba sült pogácsát, a nehéz próbák leküzdésében pedig a varázs-nyalóka segítette őket.
A próbákat mindenki kiállta,
mindenki visszatért a Mesevárba.
A Kálvinban véget ért a MESENAP
Vidám szívvel emlegeti kicsi és nagy!
S aki nem hiszi, járjon utána!
A mesés nap koordinára Kovács-Tóth Szilva tanító néni volt. Segítői az alsós munkaközösség pedagógusai. Köszönjük a segítséget a pedagógiai asszisztenseknek, a konyhai dolgozóknak és a takarító néniknek is.
Fotó: Bartha Krisztián