Kultúra ünnepe a Kálvinban


A Kálvin János Református Általános Iskola kiemelt oktatási és pedagógiai feladatának tekinti a magyar kulturkincsünk megismertetését tanítványaival. Ezt erősítve, a Magyar Kultúra Napját megelőző napokban az iskolarádión keresztül emlékeztünk meg kulturális értékeinkről. Minden napra jutott egy-egy gyöngyszem a gazdag kulturális örökségünkből.

Fórizs Istvánné tanárnő az 5.b osztály tanulóival idézte fel Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményének jelentőségét. Az osztályok a tantermekben együtt énekelték a nemzeti imádságunkat. Ezzel elkezdődött az iskola kultúra napi ünneplése.

A program keretén belül Balogh Ferencné tanárnő és a 8. osztályos énekkarosok a magyar népdalok sokszínű világába vezették be az iskola közösségét Kodály Zoltán gondolataival és a felcsendülő énekekkel.

Hompoth-Zolnai Ildikó tanító néni a népművészet értékeiről, a népmese szépségéről szólt, melyet a tanítványai előadásában egy gyönyörű népdal és egy népmese foglalt keretbe.

A magyar kultúra részeként történelmünk, múltunk megismerése is fontos része a jövő építésének- erről Szép Tamás tanár úr és 6.a osztályos diákjai szóltak az összeállításukban.

Színjátszó szakköröseink műsora zárta az egész héten átívelő Magyar Kultúra Napi rendezvénysorozatot. Kovács-Tóth Szilvia és Kovács Attila pedagógusok összeállításában és felkészítésében kortárs költők versei hangzottak el figyelmünket a magyar alkotó- és előadóművészetre irányítva.

Köszönjük a közreműködők felkészülését erre a nemes feladatra!

A műsorok többsége élőben hangzottak el. A felvételről meghallgatható összeállításokat ajánljuk szíves figyelmükbe. Hallgassák szeretettel!

Az első felvételen Szilágyi Botond István 1.b osztályos tanuló gyönyörű énekét hallhatják. Hompoth-Zolnai Ildikó tanító, népi bútorfestő ismertetője után Németh Levente 3.a osztályos tanuló tolmácsolásában  A bugyuta ember című népmese hangzik el.

A második felvételen, az összeállításban Kardos Attila Zoltán 6.b osztályos tanuló Varró Dániel: Magyarázkodó című versét adja elő. Kovács-Tóth Szilvia emlékező gondolatai után Doka Jázmin 8.b osztályos tanuló tolmácsolásában Lackfi János: Világ vége című költeménye hangzik el.

Kardos Attila Zoltán előadása a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium és a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola országos online versmondó versenyén az 5-6. osztályosok korcsoportjában 3. helyezést ért el. Felkészítője: Kovács Attila pedagógus.