Andersen: A kis gyufaárus lány


Egy régi-új történet, mely életre kelt…

Különleges feladatuk volt iskolánk kis színjátszóinak, hogy Advent idején karácsonyi hangulatot varázsoljanak. Gyönyörű szívhez szóló produkcióval készültek diáktársaiknak.

Minden évben gondolatainkat versben és dalban is elmondjuk, s a „nagy” színjátszók pedig különböző darabokon keresztül, változatos karakterek megformálásával mutatnak be értékes történetet.

Idén egy klasszikus meséhez nyúltak a színjátszó szakkört vezető pedagógusok. Andersen: “A kis gyufaárus lány” gyönyörű történetét dolgozták fel, kicsit rendhagyó módon. A darab fő mondanivalója mindenkinek más részletben rejlik. Felmerülhet bennünk a kérdés, miért éppen gyufát árul a kislány? A főszereplő a legfontosabb értéket kínálja, a fényt. Bárhonnan is nézzük, rájövünk, hogy ez a törékeny lányka a fényt, a világosságot árulja nagyon olcsón, de nem kell senkinek. Nem veszi észre senki ezt a kincset ebben a rohanó világban. Karácsonykor pedig az lenne a mi legfontosabb feladatunk, hogy meglássuk Jézus születésének ünneplésekor azt a fényt, amely ingyen ragyogná be életünket, hogy ne botorkáljunk annyit a sötétben. Az emberek pedig ezer és ezer világító lámpájuk fénye helyett a karácsony igazi fényét fogadnák be ajándékként a szívükbe.

Köszönjük Kovács Attila és Kovács-Tóth Szilvia felkészítő munkáját!