„Ha a világ rigó lenne….”


Ezzel a címmel hirdettünk versmondó versenyt a város leendő elsősei számára, amely egyben találkozási lehetőség volt iskolánk 2015-ben induló elsős évfolyamának tanítóival.

Az eseményre a város minden óvodájából érkeztek gyerekek, melyért köszönet illeti a felkészítő óvó néniket, szülőket.

Akik a verset szeretik hisznek abban, hogy a jó versek és a bennük lévő jó gondolatok egy idő után az ember lelkének részévé válnak, velünk élnek . Amikor verseket tanítunk, a gyerekek számára értékes, nemzetünk számára hasznos üzenetet közvetítünk. Általuk bölcsebbek, jobbak, igazabbak, tisztábbak leszünk.

Vékonyné Virágh Tünde üdvözölte a jelenlévőket, majd az ünnepélyes megnyitó után, két csoportban zajlott a verseny, ahol három-három tagú zsűri hozta meg a döntést.

Huszonkilenc kis művész gondoskodott arról, hogy a zsűrinek fejtörést okozzon a helyes elbírálást illetően. Első versként Weöres Sándor: Ha a világ rigó lenne… költeményét mondták el a gyerekek, majd egy olyan szabadon választott verset adtak elő, amely magyar költő tollából íródott.

Örömünkre szolgált, hogy az anyanyelv ápolására, a szép magyar beszéd, és a költészet szeretetére való nevelésre továbbra is van igény. Megtapasztalhattuk, hogy az előadó művészet kortól független művészeti aktivitás, amely születésünktől, nyelvi fejlődésünktől kezdve jelen van és erősödhet.

Az eredményes versenyzés után a gyermekeket és kísérőiket, szeretetvendégségre invitáltuk. A várakozás perceit a 4.a osztályos tanulók Pintér Béla: Rólam van szó című megható dalára előadott tánca követett amely , Biró Erika és Kovács Attila közös munkáját dicsérte.

Ezután a madárhangok felismerése hozta lázba a kicsiket. Jó hangulatban, felszabadultan vettek részt a Mónus Béláné által vezetett játékban, mely után Vadász Sándor irányításával gitárkísérettel tanulhattak a gyermekek egy dalt.

Az ünnepélyes eredményhirdetés előtt Pappné Szabó Angéla szólt az egybegyűltekhez, melyben összegezte, értékelte az elhangzott verseket. Az értékelés kritériuma között hangsúlyosan szerepelt a hibátlan verstudás, a szép beszéd, a kifejezőkészség és a versválasztás.

Minden kisóvodást megilletett valamilyen elismerés. A résztvevők, az emléklap mellé ajándékul, a versenyt szimbolizáló kismadárkát illetve az iskola logóját tartalmazó fényvisszaverős csuklópántot kaptak. A helyezettek könyvjutalomban valamint oklevélben részesültek.

Mónus Béláné tanító

Eredmények:

  1. csoport:
  2. Jóni Dorina
  3. Reszler Dávid
  4. Szemán Flóra

Különdíj: Molnár Noémi

2.csoport :

  1. Nagy Regina
  2. Beregi Zita
  3. Lakatos Zsófia

Különdíj: Pataki Botond