ELNÖKSÉGI KÖZLEMÉNY AZ IGAZGATÓVÁLASZTÁSSAL KAPCSOLATBAN

A Mátészalka Kossuth téri Református Egyházközség presbitériumának elnöksége tájékoztatást ad ki a Kálvin János Református Általános Iskola vezetői pályázatával kapcsolatban.
Az egyházközség presbitériuma 2020. február 26-án megtartott gyűlésén az alábbi határozatot hozta:
“A Mátészalka Kossuth téri Református Egyházközség presbitériuma a 72/2020. (II.26.) számú határozatában megállapítja, hogy a fenntartásában működő Kálvin János Református Általános Iskola jelenlegi vezetőjének igazgatói megbízása 2020. 07. 31-én lejár. A presbitérium az igazgatói munkakört a 2020-25 közötti ciklusra vonatkozóan pályázat útján kívánja betölteni a 1995. évi I. törvény – a Magyarországi Református Egyház köznevelési törvénye VIII. 56-59.§. alapján.”

Az egyházközség elnöksége presbitériumi felhatalmazás alapján a tárgyban pályázatot írt ki, és azt folyó év március 23-án az országos, egyházkerületi, egyházmegyei és helyi közösségi internetes felületeken közzétette. Időközben a pályázat beadási határidejét az elnökség a rendkívüli helyzetre tekintettel folyó év április 30. helyett május 25-re módosította.
Az egyházközség elnöksége szeretne eloszlatni minden olyan téves elképzelést a pályázat kiírásával kapcsolatban, amelyek nem hiteles információkból származnak. A Magyarországi Református Egyház köznevelési törvénye az igazgatói tevékenység meghosszabbításának fogalmát nem ismeri. Az igazgatói munkakör betöltésére kizárólag a megerősítés, meghívás, illetve pályáztatás lehetőségét kínálja. A jelenlegi iskolavezető a korábbi vezetői ciklusok lejárta után megerősítéssel folytathatta tevékenységét. A megváltozott társadalmi helyzet és az új szakmai kihívások a Kálvin János Református Általános Iskolától is változásokat kívánnak, ezért döntött a presbitérium a pályázat kiírása mellett.
A jelenlegi iskolavezetéssel kapcsolatban a presbitérium kizárólag belső körű, bizalmas információkat és észrevételeket fogalmazott meg, ezért mindezek nyilvánosságra kerüléséért, esetleges elferdítéséért a presbitérium nem vállal felelősséget.
Az elnökség aláírásgyűjtésről is tudomást szerzett, amellyel kapcsolatban közöljük, hogy a véleménynyilvánítás mindenkinek jogában áll, de az összegyűjtött aláírásokat a fentebb említett egyházi köznevelési törvény a pályázatok elbírálása során nem tudja figyelembe venni.
A presbitérium a törvényi előírások maradéktalan betartásával fogja elbírálni a beérkezett pályázatokat. Ezért határozottan kérünk mindenkit, hogy a jó rend érdekében őrizzük meg a békesség egységét a szeretet kötelékében.
Ehhez kapcsolódóan a teljes tájékoztatás jegyében kívánunk értesíteni mindenkit arról, hogy egyházközségünkben a Szatmári Református Egyházmegye elnöksége hivatalos, minden intézményre kiterjedő teljeskörű vizsgálatot rendelt el, melynek eredménye hamarosan várható. Ezen vizsgálat megállapításait a Presbitérium annak megismerése és megtárgyalása után értékelni, az esetleges hibákat kijavítani köteles, valamint a jövőben ennek figyelembevételével fogja a saját munkáját végezni, elvárva ezt valamennyi intézményének vezetésétől és beosztottaitól.
Tiszteletteljes köszöntéssel a fenntartó Mátészalka Kossuth téri Református Egyházközség elnöksége nevében:
p.h.
Becsei Miklós elnök-lelkipásztor Dr. Gaál Gedeon főgondnok

Mátészalka, 2020. 05. 08.

0 válaszok

Szólj hozzá Te is!

Véleményed vagy kérdésed van? Beszélgetnél velünk?
Írj bátran, és válaszolunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük